Adatkezelési tájékoztató

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhetsz. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.

Veszélyes üzem a szépség szakma

 

Fodrászok, kozmetikusok, pedikűrösök, tetoválók, műkörmösök figyelem!

A szépségiparban dolgozók számára lehetetlen, hogy elkerüljék a vegyi anyagok használatát, a velük való érintkezést. Ez egyenesen arányos azzal, hogy közvetlen veszélynek vannak kitéve a munkájuk minden percében! 

Ez nagyon ijesztő...

Fodrászok

Hajfestésnél akadálytalanul jut a bőrödbe a sok kemikália, vegyi anyagok, festékek.

A hajfesték bőrirritációt és allergiás reakciót okozhat, például bőrpírt, viszketést vagy ekcémás elváltozást.  A modern készítmények akár több mint 5000-féle kémiai anyagot is tartalmazhatnak, azt azonban biztosan nem sikerült megállapítani, hogy van-e köztük olyan, ami rákot okoz. Több tanulmány és kísérlet is folyik a témában, az eredmények azonban ellentmondóak. Jobb félni, mint megijedni, a megoldás a védőkesztyű használata!

Tetoválók, sminktetoválók

Bármilyen tetoválásnál vagy sminktetoválásnál sérül a bőr felső hámrétege, a bőr vérzik, bármilyen fertőzés veszélye fenn áll, mindkét fél részéről, elengedhetetlen a védőkesztyű használata!

Pedikűrösök, manikűrösök

Estenként sérült, beteg, fertőzött körme van a vendégnek. A legnagyobb odafigyelés és magas szintű szakmai rutin esetén is előfordulhat vérzés, vagy egyéb kisebb sérülés a kezelés során. Ki vannak téve az akut fertőző forrásoknak, nem is beszélve arról, hogy ezeket a fertőzéseket milyen könnyen lehet átvinni egyik vendégről a másikra. Egyetlen hatékony megoldás van a védőkesztyű!

Műkörmösök

Csiszolás, nagy mennyiségű szálló por, kémiai anyagok, és esetenként sérült körmök. Ezek minden napos esetek a műkörmösök munkája során. Magas rizikófaktor bármely vendég esetében. A műkörmös szakma már nemcsak az esetleges fertőzőbetegségeknek van kitéve, hanem a szálló por okozta tartós légúti betegségeknek, károsodásoknak is. Kiút a szájmaszk és a védőkesztyű használata! 

Kozmetikusok

A kozmetikusok talán a legkisebb veszélynek kitett réteg a szépségiparban. Természetesen vegyi anyagokkal ők is bőven érintkeznek, de ezek összetétele már nem tartozik a pusztító kategóriába. Azonban ma már egyre többen foglalkoznak olyan kezelésekkel, melyeknél bizony felmerül a védőkesztyű használatára. Ilyen például a mélyhámlasztásos kezelések, vagy a cukorgyantázás. Ezeknél a kezeléseknél inkább a higiéniai szempontok miatt ajánlott a kesztyű használata, ezáltal mindkét fél kényelmesebben érezheti magát.

 

A védőkesztyűk használata azonban önmagában nem elegendő, ha a fertőzésveszély elkerüléséről vagy a kémiai anyagok ártó hatásának megelőzéséről van szó. Mindenképpen szükséges a megfelelő fertőtlenítőszerek használata is. A szépségiparban törvényerejű rendelt írja elő, hogy a fertőtlenítés milyen eszközökkel és feltételekkel történhet meg. A szabályok betartása nemcsak azért lényeges, hogy megússzunk egy esetleges súlyos bírságot, hanem ezért is, hogy mindenki nyugodt lelkiismerettel végezze a munkáját minden nap.

Mindezeket figyelembe véve a mi véleményünk az, hogy a legbiztonságosabb lépés a megfelelő védőfelszerelések és fertőtlenítő szerek rendszeres használata.

A kesztyűket és a fertőtlenítőszereket itt találod.