Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie) használ. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.

Menü

Kesztyű használat a gasztronómiában (szakácsok, séfek, cukrászok, savanyítók)

Kesztyű használat a gasztronómiában (szakácsok, séfek, cukrászok, savanyítók) Az Egyesült Államokbeli Kalifornia államban már kötelező a védőkesztyű viselése az élelmiszeripari egységekben, így a szórakozóhelyek pultosain át, a streetfood-os truckokban dolgozó szakácsokig mindenkinek használnia kell védőkesztyűt, különben büntetés jár érte. Európában még nem ennyire előre haladott a helyzet, de a tudatosság már egyre jobban kézen fogható.

A kaliforniai törvény előírja, hogy a bárokban dolgozó csaposoknak mostantól kötelező munkájuk során a kesztyű viselése, és csak így készíthetik el az italokat. Puszta kézzel már tiltott a jég feltörése, illetve bármilyen hozzá való érintése, amely érintkezik a pohárral. Az új szabályok azonban nem csak a csaposokra vonatkozik, mindenkit érint, aki kvázi embereknek készít vagy ad ki fogyasztásra szánt terméket, készítményt.  A kaliforniai kiskereskedelmi élelmiszer kódex hatályba lépése érinti a szakácsok és minden más kulináris dolgozó munkáját, és kötelezi őket a védőkesztyűk használatára.  

A szabályok be nem tartása büntetést von maga után. Kalifornia államban, ezzel próbálják erősíteni a fertőzések elleni védelmet, hisz ez nem csak a vendégeknek fontos, de mindenkinek, aki akár kiskereskedelemben dolgozik. 

Itthon más a helyzet

Ide haza és Európában még ez nem kötelező. A kesztyűhasználatot élelmiszerek kezelésénél, ételkészítésnél kötelezően előíró szabályozás nincs ma Magyarországon. A McDonald's például úgy védekezik a konyhai fertőzések ellen, hogy 30 percenként kötelező kezet mosni, a konyhai részen dolgozóknak. Sajnos sok helyről lehet hallani, hogy ezekre a higiéniai alapokra nem nagyon figyelnek, pedig egy 100 db-os nitril kesztyű, ami még antiallergén is csupán 2990.- Ft és több, mint 2 hónapig elegendő mennyiség egy dolgozó számára. Ráadásul sokszor olvasni a neten a vendégek kritikáját is, hisz a legtöbbünk bizony jobban örül annak, ha azt látja, a konyhában, ahol az ételét elkészítik, ügyelnek a higiéniára. Megéri-e elveszteni a vendégeket és rossz kritikát kapni egy ilyen egyszerűen megoldható dolog miatt? 

Szerencsére egyre több helyen ügyelnek már erre az egyszerűen orvosolható problémára és egy minőségi helyen, bizony védőkesztyűben dolgoznak a konyhán. 

Nitril szakács kesztyű - Vigyázz Kéz Kesztyű

Miért is fontos a védelem a konyhában?

A nem megfelelő higiéniai elővigyázatosság miatt, sajnos könnyen élelmiszer-mérgezést vagy élelmiszer-fertőzést lehet kapni. Gyomorbél rendszeri tüneteket okozó heveny egészségkárosodással jelentkeznek, amely járhat hányással, hasmenéssel, hasi görcsökkel és lázzal. A köznyelvben mindkettőt ételmérgezésnek vagy sokszor gyomorrántésként hívják.

Élelmiszer-mérgezés: erről akkor beszélünk, ha baktériummal, vírussal, gombával esetleg parazitával fertőzött élelmiszert vagy italt fogyasztottunk.

Élelmiszer-fertőzés: abban az esetben beszélünk erről, amikor az élelmiszer elfogyasztását követően, a megbetegedést az ételben lévő szerves vagy szervetlen anyagok váltják ki.

Ezeket az ételmérgezéseket több dolog is okozhatja, néhányat összegyűjtöttünk nektek:

  • Kéz mosás nélkül készítik elő az ételt.
  • Az ételt betegen készítik el.
  • A hozzávalók nincsenek kellően megfőzve, megsütve.
  • A hűtendő élelmiszereket melegen tartják órákon át.
  • A fogyasztásra kész ételek, élelmiszerek, italok érintkezhetnek nyers élelmiszerekkel, vagy azoktól szennyeződött eszközökkel (pl. vágódeszka, kés, törlőruha) és kézzel.

Természetesen rengeteg egyéb probblémás dolog miatt alakulhat ki élelmiszer-mérgezés vagy fertőzés, de ahogy látjuk a legtöbbet igazából egyszerű előkészületekkel, odafigyeléssel ki tudjuk védeni. A legegyszerűbb védekezés, hogy minden alapanyagot alaposan megmosunk, a megfelelő módon tároljuk és védőkesztyűt használunk. Utóbbival ráadásul nem csak azokat védjük, akiknek felszolgáljuk az ételt, de saját magunkat is védjük a fertőzések ellen. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés