Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie) használ. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.

Menü

Ne csak a hatósági ellenőrzések miatt gondoljunk a munkavédelemre, fertőtlenítésre! Sokkal többről van szó!

Fertőtlenítő, hatósági előírások - Vigyázz Kéz Kesztyű

A munkavédelmet, a higiénés feltételek betartását sokan nyűgnek érzik, felesleges kiadásnak gondolják. Pedig a mai szalonok üzleti  környezetében ez is a vendég elvárások közé tartozik.

A mindennapi higiénia a legtöbb ember számára a gyakori tisztálkodást, ápoltságot jelenti. Fürdünk, mosakszunk naponta, ápoljuk a fogainkat, tisztán tartjuk a hajunkat, mossuk a ruháinkat és takarítjuk a lakásunkat.

Higiénia: a görög eredetű egészség szóból származó szavunk. Általános jelentése az egészség megőrzése érdekében követendő, tisztasággal kapcsolatos általános érvényű szabályok összessége. Az egészségügyben: az egészségi követelmények fenntartása egy személynél vagy közösségben.

Ugyanilyen fontos, ha nem fontosabb, hogy a munkakörnyezetünk is higiénikus legyen. Különösen, ha emberekkel dolgozunk, közvetlenül érintkezünk velük, és bizalmukat fektetik a két kezünk érintésébe.

Higiénia a szépségiparban

Ha szépségszalonban vagy más szépészeti szolgáltató egységben dolgozol, bizonyára sok vendég megfordul nálad. Ez önmagában is fertőzések veszélyét hordozza, ezért a higiéniai előírások betartása ezen a területen kiemelten fontos. A közvetlen testkontaktus, amivel a kért szolgáltatást végzed, ezt a veszélyt tovább növeli. Az eszközök, amelyekkel vendégeid érintkeznek, szintén terjeszthetnek fertőzéseket.

A felelősség tehát nagy: a saját és a vendégeid egészsége is múlhat azon, mennyire higiénikus környezetben végzed a munkádat.

A napi takarítás és fertőtlenítés ezért rendkívül fontos. A nap végén, de sokszor napközben is előfordulnak olyan fertőtlenítési, takarítási feladatok, amelyeket azonnal végre kell hajtani, pl. kézmosás, eszközök fertőtlenítése, mindig tiszta törölköző a vendégnek, és még sorolhatnánk.

Hogyan terjed a fertőzés?

 • Közvetlen úton: kézfogással, bőrön keresztül, sérülésekkel
 • Közvetett úton: cseppfertőzéssel, porfertőzéssel, eszközök útján

A vendég bizalma elsődleges

A szalonnak olyannak kell lenni, hogy ha a vendég betér, azonnal bizalmába fogadja. A védőkesztyű viselése a szépségiparban alapvető jelentőségű, mert ez is bizalmat ébreszt a vendégben.  Ha pl. egy – egy kesztyűt többször felhúzunk, és úgy kezeljük vendégünket, benne sem tesz ez jó benyomást. Nem túl bizalomgerjesztő az sem, ha a fodrász kezében levő hajkeféből idegen hajszállak kandikálnak ki, ha a törölköző, amivel a fejbőrét érinti, festékfoltos, vagy ha a kozmetikus nem cseréli minden vendég után az egyszer használatos papírlepedőt vagy nem orvosi lepedővel védi a kezelőszéket. Az ilyen apró bakikat hosszan sorolhatnánk, érdemes rájuk odafigyelni, mert vendégek sokaságát veszítheted el velük.

Azért is érdemes ezen elgondolkodni, mert a vendégünk legtöbbször ezt nem teszi szóvá, de észreveszi, megfogalmazódik benne, és véleményt alkot. Az is lehet, hogy a szalonon kívül, egy-egy beszélgetésben ezt el is meséli.

 

 Jó hír, hogy kis odafigyeléssel, nagyon jó benyomást tehetünk vendégeinkre!

Tippek: Ha olyan tevékenységet végzünk, amihez védőkesztyű viselése  ajánlott, a kesztyűt mindig a vendégünk előtt vegyük ki a dobozából, így látni fogja, hogy valóban új kesztyűt húzunk az Ő kezeléshez.

Ugyanígy a papírtermékek, fertőtlenítők használatánál ügyeljünk arra, hogy a vendégünk lással, hogy frissen fertőtlenített kezelőhelyen kezeljük!

 

Elég takarítani?

A takarítás tisztít, de nem fertőtlenít! Ezért azokat az eszközöket, textileket, amelyek a vendég bőrével, nyálkahártyájával vagy hajával érintkezik, fertőtleníteni is kell.

Mivel fertőtleníts a szalonodban?

A fertőtlenítő szereknek széles skálájából válogathatunk. Fontos, hogy más más termékeket használunk a bőr, a felületek, és az eszközök fertőtlenítésére.

Lássuk, mire kell ügyelni:

 • Gyorsan hasson,
 • Megfelelő területre válasszunk
  • Felület fertőtlenítő- műszerasztal, kezelőszék, kezelőasztal stb.
  • Műszerfertőtlenítő-pedikűrös eszközök, körmös frézerek  stb.
  • Kézfertőtlenítő
 • hatékony legyen, baktériumölő, vírusölő, gombaölő)
 • megbízható legyen,
 • gazdaságos legyen

A baktericid termékek, ahogy már a név is sugallja, baktériumölő hatásúak. Mivel a baktériumok folyamatosan körülvesznek minket, akár az utcán, a tömegközlekedési járműveken, vagy piszkos tárgyak megérintését követően, és ezt a vendégek ugyanúgy behozzák a szalonba, mint mi magunk, jó, ha rendszeresen hordunk magunknál kézfertőtlenítőt.

A fungicid szerek nemcsak gátolják a gombák fejlődését, de teljesen el is pusztítják őket.

Ha azt látod egy címkén, hogy a fertőtlenítő virucid, akkor egy olyan vírusölő hatású szerrel van dolgod, amely a vírusok génszerkezetét kémiailag megváltoztató hatóanyagot tartalmaz. Általa a vírusok elvesztik virulens, vagyis fertőzőképes, mérgező hatásukat.

Rendeld meg most a szépségiparban használatos fertőtlenítőszereket ITT: http://www.vigyazzkezkesztyu.hu/fertotlenitok-86

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés