Adatkezelési tájékoztató

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhetsz. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.

A kéz allergia tünetei, kezelése és megelőzése

Kéz allergia - Vigyázz Kéz Kesztyű

 

Azok a személyek, akik szinte egész nap latex védőkesztyűt viselnek, esetleg még azt sem vesznek fel, pedig vegyszerekkel dolgoznak, ki vannak téve a kéz allergia veszélyeinek. Ez még akkor is igaz, ha jelenleg nem vagy allergiás. Mi is pontosan a kéz allergia, mitől alakulhat ki, hogyan előzheted meg? Mit tehetsz, ha már bekövetkezett a baj?

Mi okozhat kéz allergiát?

 

A kéz allergia (ekcéma) okait alapvetően két csoportra bonthatjuk:

  1. erős irritációt okozó anyagokkal való érintkezés (pl. lúgok, savak),
  2. gyenge elváltozást okozó anyagokkal való érintkezés (pl. szappan, aceton, latex, kesztyűkben lévő púder bevonat, de még akár a víz is).
 

Az első csoportba tartozó anyagokkal való érintkezés szinte azonnal észlelhető irritációval jár. Gondolj például arra, amikor az otthoni takarítás közben nem húzol fel kesztyűt, így a zsíroldás után a kezed érzékennyé, szárazzá és repedezetté válik. 

 

A másik csoportba tartozó anyagok már kicsit alattomosabbak, ugyanis csak akkor veszed észre allergizáló hatásukat, ha több napig vagy akár évekig használod. Erre kitűnő példa a latex, amely az olcsóbb, gyengébb minőségű védőkesztyűk vagy például az óvszer alapanyaga. Ha alapvetően nem vagy rá allergiás, akkor sem vagy védett, mert a gyakori használat, az évek múlása hajlamossá tehet rá. Ha pedig még egy púderes védőréteggel is bevonták a belsejét, akkor lehetséges, hogy néhány órás, napos viselés után piros és irritált lesz a kezed.

 

Tehát a két allergia jelei megjelenhetnek azonnal, de akár órák, napok, hetek, évek múltán is.

 

A kéz allergia tünetei Kéz allergia tünetei - Vigyázz Kéz Kesztyű

 

A kéz allergia egy kellemetlen, kipirosodással, esetleg apró pöttyökkel járó, viszkető, esetleg fájó, gyakran száraz bőrt, súlyos esetben akár hólyagokat is eredményező tünetegyüttes.

 

Ha hozzá tudod kötni egy anyaghoz a kéz allergia jelentkezését, akkor az elég egyértelművé válik. Azonban előfordulhat, hogy nem tudod egyértelműen megállapítani, mi okozta. Ilyenkor érdemes megfigyelni, mikor jelentkezik, előtte mit csináltál, milyen vegyszerekkel, anyagokkal érintkeztél.

 

Amennyiben nem tudod, mi okozhatja a kéz allergiád, lehetőség van allergia vizsgálatra is. Az allergének standard mintáit fogják ráhelyezni a hátadra, és megfigyelik az esetleges reakciókat.

 

A kéz allergia kezelése

 

A kéz allergia legfőbb kezelési módja, ha elkerülöd az irritációt okozó anyagot vagy szert. Enélkül a kezelés akár teljesen hatástalan maradhat.

 

A kéz allergia korai fázisában a hideg víz, a hűtő hatású vizes szövettel történő borogatás sokat segíthet. Ha már hólyagok is jelentkeztek, akkor mindenképpen javasolt kezelőorvos felkeresése.

 

Súlyosabb esetben kortikoszteroid tartalmú tabletták, krémek, illetve antihisztamin tartalmú krémek segíthetnek. 

 

A kéz allergia megelőzése

 

Mint minden betegségnél, a kéz allergia esetében is a megelőzés a legfontosabb. Ahogyan a kezelés első lépése is az allergizáló szerek és anyagok kerülése, ez a megelőzésnél is fontos. 

 

A szépségiparban, az egészségügyben, a vegyszerekkel foglalkozó munkakörök esetén nagy segítség a megfelelő minőségű és anyagú védőkesztyű használata. A prémium minőségű nitril kesztyűk allergénmentesek, nem szakadnak, kényelmesek, jól illeszkednek a kézre és megfelelő védelmet biztosítanak. Belső kialakításuknak köszönhetően nincs szükség púderes bevonatra, így is könnyen fel- és lehúzhatók, nem okoznak erős izzadást.

 

A megelőzés kéz allergia esetén sokkal könnyebb, mint a már kialakult irritáció kezelése. A prémium minőségű nitril védőkesztyű pedig a legjobb választás ehhez, ráadásul különböző színekben is elérhető, így a személyiségedhez, a hangulatodhoz szabhatod azt.